Різновиди складних ножів і матеріали - OpticalMarket


  • Переглядів: 6236

Ніж не даремно називається складним. Замок ножа покликаний фіксувати лезо у відкритому або закритому положеннях, щоб ніж не склався під час роботи і не відкрився в кишені. Якість і надійність замка залежить від якості його виготовлення і того, як за ним доглядають. Не кожен замок буде надійно працювати, якщо наб'ється брудом або заіржавіє. Ваш ніж буде працювати на стільки надійно, наскільки уважно ви стежите за його станом і доглядаєте за ним.

Найпростіший і найпоширеніший на сьогоднішній день замок - це "лайнер" liner lock. В одній із металевих пластин рукояті виконано розпил таким чином, що виходить "язичок" який відгинається всередину рукоятки і при відкритому ножі він впирається в хвостовик ножа. Коли на металевих пластинах немає накладок, то замок називають Frame lock.

Замок типа Liner Lock

Замок типу Slip-joint (ковзане з'єднання) застосовувався майже у всіх складних ножах родом з СРСР. Тут немає жорсткої фіксації клинка і при сильному навантаженні на обух ножа лезо закривається.

Нож типа Joint Lock

Сучасний розвиток Slip-joint це lock-back. Тут на хвостовику ножа є виїмка, а на пружині у рукояті виступ. Для розблокування замку потрібно натискати на край пружини ближче до кінця рукояті.

Нож типа Lock Back

Досить поширений і замок axis lock. Представляє з себе підпружинений штифт, який рухається у площині рукояті. На п'яті клинка є дві виїмки. Штифт, потрапляючи в одну з виїмок, фіксує клинок у відритому або закритому положенні.

Нож типа Axis Lock

Звичайно ж є і інші замки, але вони зустрічаються набагато рідше. Наприклад ARC-Lock

Нож типа ARC LOCK

Ball bearing lock- блокуючий елемент - кулька

Нож типа Ball Bearing Lock

Button lock - штифт блокування виконаний у вигляді кнопки

Нож типа button lock

Та інші накшталт Virobloc (Opinel), Rathet (Navaja), Semi (Laquiole).

Окремо можна винести замок ножі Cold Steel Pocket Bushman - Ram Safe lock.

Ram Safe
Ram Safe

Рукоятка ножа - елемент не менш важливий, ніж матеріал клинка і його замок. Завдяки рукоятці ніж "лягає в руку" і від цього буде залежати зручність роботи з ним. Як правило, для зручної роботи рукоятка ножа повинна бути не коротше ширини долоні, матеріал не повинен бути слизьким (ніж не повинен вислизати або провертатися). Для рукояток складних і фіксованих ножів використовуються самі різноманітні матеріали - як натуральні, так і штучні.

Натуральні матеріали при деяких своїх перевагах досить дорогі, і не завжди довговічні.

Деревина - дешевий і доступний матеріал, простий в обробці. Для рукояток ножів застосовують спеціальні просочення для захисту від впливу вологи, жиру, бруду.

Шкіра - природний матеріал використовується в так званих складальних рукоятях. Спеціальні обробки захищають від вологи. Крім шкіри великої рогатої худоби, рідко зустрічаються і екзотичні види - зміїна шкіра, шкіра крокодилів і ящірок.

Так само для рукоятей використовується перламутр, роги, слонова кістка але вони використовуються в саморобних або дорогих ножах.

Металева рукоять при своїй довговічності не комфортна при роботі без рукавичок у холодну пору або після того, як ніж полежав влітку на сонці, а при відсутності хорошої насічки може ковзати в мокрій долоні.

Алюміній (марки 6061 T-6) - сплав, який використовується в авіабудуванні. Має високу міцність і технологічність. Без покриття, як правило, не використовується. В якості покриття використовується анодування, що підвищує його зносостійкість.

Латунь - використовується в сплавах - 56% міді, 10-40% цинку плюс свинець, олово, нікель, залізо або алюміній. Сплав добре піддається обробці, і нормально переносить покриття хромом або сріблом.

Неіржавна сталь - загальна назва марок сталей, які практично не іржавіють навіть у вологому середовищі, але недорога "нержавійка" може покриватися плямами.

Титан - легкий (на 40% легше сталі), міцний, корозійна стійкість і антимагнетизм. Має високу температуру плавлення (1668 deg;С).

Штучні матеріали (пластики).

G-10 - на сьогоднішній день став зустрічатися дуже часто. Це твердий, легкий і жорсткий "бутерброд" з фенольних смол зі склотканиною або вуглецевими нитками. Обробляється для додання йому насічок для кращої хваткості.

Micarta і G-10 за складом ідентичні. Замість скловолокна в якості посилюючих волокон застосовується льон або папір. Поверхня, як правило, доводиться ручною обробкою, зазвичай до гладкого стану.

FRN - схожий на попередні матеріали. Синтетичний поліамід, армований скловолокном. Має високу міцність і малу вагу.

Zytel - матеріал, схожий на попередній - FRN. Це також композитний матеріал - склозаповнений поліамід.

Эластрон (Elastron) - резиноподібний пластик.

Thermorun - за відчуттями схожий на эластрон, але має більш високу стійкість до зношування. Не ковзає в мокрій руці.

Kydex - пластикоподібний матеріал. Застосовується для піхов. Легко приймає потрібну форму під дією високої температури. Володіє хорошою водостійкістю, високою зносостійкістю, добре зберігає форму.

Основним елементом ножа все ж є клинок. Від форми і розміру клинка залежить його призначення або, можна сказати, цільова аудиторія.

Як і скрізь в клинках ножів використовується не чисте залізо, а його різні сплави. Додавання до заліза різних домішок дозволяє задати йому певні властивості. Найчастіше застосовуються добавки вуглецю (C) (міцність), хрому (Cr) (стійкість до корозії, зносостійкість), марганець (Mn) (зносостійкість і міцність), молібден (Mo) (стійкість до корозії, міцність, твердість, ударна в'язкість), нікель (Ni) (міцність, ударна в'язкість, антикорозійна стійкість), кремній (Si) (міцність, зносостійкість), ванадій (V) (опір зносу, живучість, краща обробка). Рідше додають азот (N), ніобій (Nb), вольфрам (W) і сірка (S)

Марка сталі клинка.
"На дотик" визначити марку сталі та її характеристики практично неможливо і тут слід довіряти заявленим характеристикам, орієнтуватися на відгуки користувачів після періоду роботи ножем.Тут все і просто і водночас складно - в недорогих ножах використовується неіржавна сталь марки 420 з невеликим вмістом вуглецю. Вона поєднує в собі хорошу стійкість до корозії, нормальні ріжучі якості і досить легко точиться і правиться.

Сталі групи 440 міцніше і твердіше, ніж 420. У китайських фірмових ножах часто використовується сталь 5Cr15MoV, відрізняється підвищеним вмістом хрому. Володіє хорошою твердістю, стійка до корозії. В роботі схожа на 420HC. Часто зустрічається в ножах марки Byrd.

Іншими популярними сталями китайського виробництва є 8Cr13MoV/8Cr14MoV/9Cr15 схожі на AUS-8 але програють в стійкості до корозії.

Сталь марки 65Х13 добре підходить для туристичних ножів. Легко правиться і точиться. Володіє антикорозійними властивостями, вміст вуглецю середній.

Хороша японська нержавіюча сталь AUS-8 має високий вміст вуглецю і хрому. Ця сталь використовується в ножі Cold Steel Pocket Bushman.

Ще варіант сталей для ножа на кожен день - вуглецеві сталі типу 1095. Легко піддаються заточенню, добре зберігають гостроту, мають високу твердість, стійкість до корозії.

Ще одна японська сталь з великим вмістом вуглецю VG-10. Для виготовлення ножів стала використовуватися після того, як добре себе зарекомендувала при використанні в садових інструментах. Володіє високою твердістю, довго зберігає заточку.

Наступна інструментальна сталь, яку застосовують для ножів, D2 - тверда, стійка до зношування. Іржавіє, але ідеально підходить для важких робіт.

Так само для клинків застосовуються шведські стали 12C27/13C26/14C28N - так звані "хірургічні" сталі. Відрізняються високою міцністю, стійкістю до корозії якщо термообробка була правильною.

Оптимальний баланс твердості і антикорозійних властивостей у нержавіючих сталей марок 154CM/ATS-34, але ці сталі відносяться до дорогих.

Ще пара дорогих сталей американського виробництва - S30V/S35V. Застосовуються в дорогих ножах. Це порошкові сталі, що володіють твердістю, зносостійкістю, стійкістю до корозії. Заточуванню піддаються досить легко.

Так само слід враховувати, що тверда сталь має властивість фарбуватися якщо під час роботи попадається тверда перешкода, в той час як більш м'яка просто зімнеться і її можна потім вирівняти. І, звичайно ж, тверді сталі складніше заточити, що часом може виявитися проблемою.
У саморобних ножах майстри самі вирішують, які марки стали використовувати і це може бути як гарна інструментальна сталь або навіть перекованная ресора.

 
Відгуки можуть залишати тільки зареєстровані користувачі.
Будь ласка, зареєструйстеся
 
Ще ніхто не залишив відгуків.