Мікроскопи та лабораторне обладнання, посуд, реактиви

Чи припускав Антоні Ван Левенгук, що його винахід XVII століття - мікроскоп - стане незамінним приладом в абсолютно різних областях діяльності людини і надасть потужний поштовх розвитку науки, техніки, медицини? За допомогою мікроскопа було зроблено так багато найважливіших відкриттів, які для нас, сучасних людей в ХХІ столітті, стали здаватися абсолютно буденними явищами:

  • Чи здивуєте Ви кого-небудь зараз, запропонувавши йому пастеризоване молоко? Однак, кілька століть тому запропонований французьким мікробіологом і хіміком Луї Пастером метод пастеризації дійсно став величезним проривом у галузі харчової промисловості. Вивчаючи бактерії під мікроскопом, учений виявив, що при нагріванні рідини (молока, вина) мікроорганізми, щоживуть у ній, гинуть. Таким чином, вдалося домогтися більш тривалого строку зберігання продуктів та їх знезараження.
  • Чи чули Ви про такі захворювання, як сибірська виразка, туберкульоз, холера? Сьогодні нам добре відомо, що сучасна медицина легко може впоратися з цими і багатьма іншими хворобами. Але чи замислювалися Ви, як стало можливим вилікувати хвороби, що лякали людей у далекому минулому? І, звичайно ж, тут теж не обійшлося без мікроскопа. Німецький лікар Роберт Кох зміг виявити збудників сибірки, туберкульозу, холери та дослідити їх, що і дозволило винайти вакцини.

І список відкриттів, зроблених за допомогою мікроскопа, постійно поповнюється новими і новими, адже багато питань науки все ще залишається без відповіді! Крім очевидних областей застосування мікроскопа: медицина, ботаніка, зоологія, харчова промисловість, дерматологія, ветеринарія, загальноклінічні дослідження - мікроскопи також широко використовуються для вирішення інженерно-технічних задач, для проведення балістичних експертиз в криміналістиці, в машинобудуванні та поліграфії.

Широке різноманіття мікроскопів безпосередньо пов'язане з тим, для яких завдань він призначений:

  1. Лабораторні біологічні мікроскопи для дослідження тонких і прозорих об'єктів (зрізів тканин, клітин, бактерій, грибів). Як правило, такий лабораторний мікроскоп дозволяє збільшити зображення до 1000 разів, завдяки чому стає можливим детальне дослідження біологічних зразків.
  2. Стереоскопічні мікроскопи характеризуються меншим збільшенням, від 20 до 200х, і призначені для дослідження відносно великих об'єктів, об'ємних і непрозорих. Часто стереомікроскопи використовуються ентомологами, ювелірами, криміналістами, майстрами та інженерами.
  3. Особливою популярністю користуються USB мікроскопи (цифрові мікроскопи), що дозволяють виводити зображення прямо на екран комп'ютера для демонстрації широкій групі людей, а також фото - і відеозйомки.
  4. Дитячі і шкільні мікроскопи призначені для ознайомлення з навколишнім мікросвітом і закріплення шкільного матеріалу з біології. З мікроскопом вивчення науки стане набагато цікавіше для дитини, оскількии зможе наочно побачити те, що викладене в підручнику.
  5. Особливе місце займає клас електронних мікроскопів, що збільшують до 1 000 000 разів. На відміну від традиційних оптичних мікроскопів, такі прилади відрізняються не тільки більшою "потужністю", але і, звичайно ж, більш складною конструкцією. Однією з областей застосування електронних мікроскопів є така наука, як вірусологія.

Тому перш ніж вирішити купити мікроскоп, варто точно розібратися з тим, для чого ж він, власне, потрібний? Що саме Ви будете спостерігати під мікроскопом?

Для роботи з мікроскопом Вам можуть знадобитися різні аксесуари: додаткові окуляри і об'єктиви, спеціальні цифрові камери для виводу зображення на ПК, світлофільтри, набори для спеціальних методів мікроскопії (фазово-контрастної, флуоресцентної, темнопольної). При необхідності проводити вимірювання об'єктів використовуються калібрувальні лінійки - об'єкти-мікрометри, а також мікрометричні окуляри.

Для повноцінного функціонування лабораторії також потрібне спеціальне лабораторне обладнання, посуд і прилади. Досліджують кров лаборантам часто необхідні камери Горяєва, Фукса-Розенталя. Щоб приготувати зразок для спостереження під мікроскопом і проведення ретельного аналізу, зразок вимагає попередньої обробки тим або іншим чином, зокрема підфарбовування реактивами.

Автор статті: Галина Цехмістро