Типи лез ножів, заточення.


  • Переглядів: 11930

Кожне лезо повинно бути розраховане і від типу заточування залежить багато чого. Різати, колоти, рубати цвяхи, відкривати консерви та каналізаційні люки - з якими тільки завданнями не доводиться стикатися ножам.

Normal Blade - прямий обух, класичний вигляд, найпоширеніший тип. Поєднує в собі хороші ріжучі та колючі властивості. Зручний у застосуванні для обробних і шкуросъемных робіт.

Hawkbill - садовий тип ножа, або кіготь. Високі ріжучі властивості.

Drop Point "Drop" - "крапля", краплевидна форма клинка. Універсальний в застосуванні. Скорочена довжина ріжучої кромки, кінчик клинка став більш міцним.

Trailing-Point - хороший різ, за рахунок подовженої ріжучої кромки. Колоти не зручно. Іноді обух заточується. Загостреним краєм обуха зручно потрошити рибу, щоб не пошкодити жовчний міхур.

Warncliffe (Уорнклиф) - основне призначення - різ. Застосовується як ніж для рятувальників через свою форму і неможливість ним вколотися. Хороший контрольований різ.

Shipfoot - походить від Warncliffe blade. Заточка серрейторного типу. Як правило - це "хлібний" ніж.

Spay-Point - хороший різ, підходить для оброблення видобутку на полюванні. Завдяки формі кінчика ножа їм важко пошкодити шкіру.

Real Tanto - має велике поширення. Керований різ, міцний кінець леза, добре коле.

American Tanto - менш поширене лезо ніж попередня версія. Так само добре коле, має контрольований різ. Застосовується в "бойових" ножах.

Clip-Point - схожий на drop-point без обуха. Кінчик менш міцний, але хороші проникаючі властивості. Зустрічаються варіанти з фальшлезом на обусі.

Bowie - назва пішла від автора американського полковника Джеймса Боуі. Зустрічається серед мисливських ножів, ножів виживання і армійських ножів. Скіс обуха може бути різним - загнутим, увігнутим або прямим.

California Clip - дещо відрізняється від клинка clip utility формою, що повторює форму американського штату Каліфорнія.

Spear-Point - походить від двосічного списовидного клинка. Друга ріжуча кромка робиться фальшивою. Для різу менш зручний, ніж для уколів.

Gut Hook - має заточений гачок на кінці, застосовується для оброблення шкури.

Kerambit - за рахунок увігнутої форми нагадує кіготь, призначений для нанесення січних ран. Застосовується для самозахисту.

Kondrat Style - створений Вадимом Кондратьєвим. Створювався для самозахисту, має односторонню заточку.

Needle point - форма клинка нагадує голку. Застосовується в ножах для самооборони.

Smathet - ніж, розрахований на застосування як інструмент і як ніж для рубання. Широке лезо, орієнтований на рубання удар.

Fillet Blade - філейні ножі для оброблення риби.

Тут перераховані тільки основні (які найчастіше зустрічаються) форми клинків. Насправді їх значно більше. Крім форми клинок буває різних перетинів. Поперечний переріз клинка, або, як прийнято виражатися, "вид заточування", впливає на його ріжучі якості.

Спуски - можуть бути плоскими, увігнутими, вигнутими. Як правило їх представляють площинами.

Товщина зведення - чим вона менше, тим краще. Це найменша відстань між спусками. Ріжуча кромка - перетин площин спусків.

Підводи - площини, які сходяться під гострим кутом, ніж спуски.

Ширина підводу - частина, що заточується (за якою йде точильний камінь)

Кут заточування - кут між спусками, якщо немає підводів. Якщо ж вони є, то це кут між підводами.

При зменшенні кута заточування ріжучі властивості иструмента зростають, а міцність леза, особливо при ударах і контактах із твердими тілами, знижується. З урахуванням цього для різних інструментів рекомендовані певні кути заточення:

Гострі ріжучі і бритви для розсікання, скальпелі мають кут заточування 10° - 15°. Кухонні ножі найчастіше заточуються в діапазоні 15° - 20° . Спеціалізовані кухонні (кухарські) ножі заточуються 20° - 25°. Туристичні , універсальні, ножі для полювання - 25° - 30°. Для важких робіт застосовується великий кут заточування 25° - 40°. Таку заточку важче пошкодити при появі перешкоди. При гарній в'язкої сталі лезо з заточенням 50° може перерубати сталевий дріт і цвяхи. Деякі ножі мають комбіновану заточку - різний кут в різних частинах. Поблизу рукояті під великим кутом, а ближче до кінчика кут зменшується. Носиком ножа виконується більш тонка робота, а п'ятою клинка виробляється більша силова робота. Все це справедливо і до складних ножів і ножів з фіксованим лезом.

Заточення ножа - це відповідальна справа. Зараз з'явилося досить багато портативних "станків" для заточування ножів. Вони, як правило, представляють із себе струбцину, в якій фіксується лезо ножа, а точильний камінь закріплюється на направляючій, що рухається, яка виставляється під певним кутом до ріжучої кромки. При деякій навичці можна точити ніж і просто на бруску без всяких хитрих пристосувань, правда тоді набагато складніше зберегти кут заточування незмінним по всій довжині ріжучої кромки. Так само слід сказати, що для заточування використовуються точильні камені з різною зернистістю.

За формою перерізу клинків можна виділити наступні основні типи:

А - скандинавський тип. Клин прямий від самого обуха. Добре пристосований для різу. Не любить рубку, так як ріжуча кромка має меншу товщину. Як і скрізь при виготовленні краще використовувати якісні матеріали і хорошу термохімічну обробку.
Б - подібний до попереднього скандинавського типу, але ріжуча кромка має більш тупий кут і, як наслідок, велика зносостійкість, але різ гірше.
В - бритвені спуски, тонка ріжуча кромка і товстий обух з хорошою міцністю. Почав застосовуватися на небезпечних бритвах. На сьогоднішній день може зустрічатися через особливості технологічного циклу на заводі, де спуски виконуються обертовими інструментами.
Г - бритвене заточення (клин з підведенням) від середини клинка.
Д - заточка з одного боку. Застосовується в стамесках і ножах типу "Кіндрат".
Е - змінного типу, профіль змінюється по всій довжині леза.
Ж - лінзовидні спуски застосовуються на клинках для рублячих ударів, мають високу міцність.

При виборі ножа не слід жорстко зав'язуватися на терміни та жорсткі характеристики. Слід чітко уявити, для чого Вам потрібен ніж. А після покупки не слід відразу починати його тестувати, колупаючи рейки і відкриваючи лезом кришки каналізаційних люків, інакше Вас скоріше всього чекає розчарування. Одного універсального ножа не існує, як би цього не хотілося. Для кожного завдання оптимально мати свій ножик. Наприклад, кухонним ножем не зручно різати гілки для куреня, а маленьким брелоком чистити рибу. Для виходів на природу оптимально мати кілька ножів - ніж з фіксованим і потужним лезом, складаний ніж для приготування їжі та інших побутових завдань, і, можливо, невеликий складаний ніж з набором різних інструментів (відкривачка консервів, штопор, шило, ножиці). Ідеально коли ще крім ножів є невеликий точильний камінь або точилка щоб заточити ніж або виправити ріжучу кромку.

І не варто забувати, що яким би високоякісним і фірмовим не був Ваш ніж, він вимагає догляду. Його слід чистити від бруду, не залишати надовго вологим і стежити за чистотою замку складаного ножа, щоб він не підвів в самий невідповідний момент.

Автор статті: спеціально для магазину Opticalmarket, Сергій Борисович (serj_32).

 

Рекомендуємо

Складаний ніж Ganzo G611 Black
180грн.
Немає в наявності Модель: 105423-15
Ніж Ganzo G722 оранж
590грн.
Немає в наявності Модель: 107205-15
Відгуки можуть залишати тільки зареєстровані користувачі.
Будь ласка, зареєструйстеся
 
Ще ніхто не залишив відгуків.