Чашки Петрі
При спостереженні під мікроскопом різних живих організмів в їх звичному середовищі перебування корисною виявиться чашка Петрі. Даний витратний матеріал також необхідний для проведення бактеріологічних досліджень, широко використовується в медичних бактеріологічних і виробничих лабораторіях для мікробіологічних досліджень. Також широко застосовується для хімічних досліджень при випаровуванні розчинів, зберіганні препаратів та інших цілях.
Названа на честь свого творця Julius Richard Petri чашка Петрі виготовлена з оптично прозорого нейтрального скла високої якості. Техніка виготовлення забезпечує рівність і гладкість поверхні чашки Петрі, завдяки чому середа рівномірно розподіляється по дну чашки, що дуже важливо при вирощуванні культур. Щільне прилягання кришки до основи чашки Петрі забезпечує ізоляцію виробленого посіву від оточуючого середовища.
Чашки Петрі можуть бути виготовлені зі скла або пластику (полістиролу). Розрізняють одно-, двох-, трьох - і чотирьохсекційні чашки Петрі. Крім того, зустрічаються не тільки круглі, але і квадратні чашки Петрі. Використання двох-, трьох-, чотирьохсекційних чашок дозволяє знизити витрати живильного середовища і зробити посів однієї культури на різні середовища в одній чашці. Наявність вентиляційних отворів дозволяє досягти гарної вентиляції в чашці.