Мікроскопи та лабораторне обладнання, посуд, реактиви
Чи припускав Антоні Ван Левенгук, що його винахід XVII століття - мікроскоп - стане незамінним приладом в абсолютно різних областях діяльності людини і надасть потужний поштовх розвитку науки, техніки, медицини? За допомогою мікроскопа було зроблено так багато найважливіших відкриттів, які для нас, сучасних людей в ХХІ столітті, стали здаватися абсолютно буденними явищами:
- Чи здивуєте Ви кого-небудь зараз, запропонувавши йому пастеризоване молоко? Однак, кілька століть тому запропонований французьким мікробіологом і хіміком Луї Пастером метод пастеризації дійсно став величезним проривом у галузі харчової промисловості. Вивчаючи бактерії під мікроскопом, учений виявив, що при нагріванні рідини (молока, вина) мікроорганізми, щоживуть у ній, гинуть. Таким чином, вдалося домогтися більш тривалого строку зберігання продуктів та їх знезараження.
- Чи чули Ви про такі захворювання, як сибірська виразка, туберкульоз, холера? Сьогодні нам добре відомо, що сучасна медицина легко може впоратися з цими і багатьма іншими хворобами. Але чи замислювалися Ви, як стало можливим вилікувати хвороби, що лякали людей у далекому минулому? І, звичайно ж, тут теж не обійшлося без мікроскопа. Німецький лікар Роберт Кох зміг виявити збудників сибірки, туберкульозу, холери та дослідити їх, що і дозволило винайти вакцини.
І список відкриттів, зроблених за допомогою мікроскопа, постійно поповнюється новими і новими, адже багато питань науки все ще залишається без відповіді! Крім очевидних областей застосування мікроскопа: медицина, ботаніка, зоологія, харчова промисловість, дерматологія, ветеринарія, загальноклінічні дослідження - мікроскопи також широко використовуються для вирішення інженерно-технічних задач, для проведення балістичних експертиз в криміналістиці, в машинобудуванні та поліграфії.
Широке різноманіття мікроскопів безпосередньо пов'язане з тим, для яких завдань він призначений:
- Лабораторні біологічні мікроскопи для дослідження тонких і прозорих об'єктів (зрізів тканин, клітин, бактерій, грибів). Як правило, такий лабораторний мікроскоп дозволяє збільшити зображення до 1000 разів, завдяки чому стає можливим детальне дослідження біологічних зразків.
- Стереоскопічні мікроскопи характеризуються меншим збільшенням, від 20 до 200х, і призначені для дослідження відносно великих об'єктів, об'ємних і непрозорих. Часто стереомікроскопи використовуються ентомологами, ювелірами, криміналістами, майстрами та інженерами.
- Особливою популярністю користуються USB мікроскопи (цифрові мікроскопи), що дозволяють виводити зображення прямо на екран комп'ютера для демонстрації широкій групі людей, а також фото - і відеозйомки.
- Дитячі і шкільні мікроскопи призначені для ознайомлення з навколишнім мікросвітом і закріплення шкільного матеріалу з біології. З мікроскопом вивчення науки стане набагато цікавіше для дитини, оскількии зможе наочно побачити те, що викладене в підручнику.
- Особливе місце займає клас електронних мікроскопів, що збільшують до 1 000 000 разів. На відміну від традиційних оптичних мікроскопів, такі прилади відрізняються не тільки більшою "потужністю", але і, звичайно ж, більш складною конструкцією. Однією з областей застосування електронних мікроскопів є така наука, як вірусологія.
Тому перш ніж вирішити купити мікроскоп, варто точно розібратися з тим, для чого ж він, власне, потрібний? Що саме Ви будете спостерігати під мікроскопом?
Для роботи з мікроскопом Вам можуть знадобитися різні аксесуари: додаткові окуляри і об'єктиви, спеціальні цифрові камери для виводу зображення на ПК, світлофільтри, набори для спеціальних методів мікроскопії (фазово-контрастної, флуоресцентної, темнопольної). При необхідності проводити вимірювання об'єктів використовуються калібрувальні лінійки - об'єкти-мікрометри, а також мікрометричні окуляри.
Для повноцінного функціонування лабораторії також потрібне спеціальне лабораторне обладнання, посуд і прилади. Досліджують кров лаборантам часто необхідні камери Горяєва, Фукса-Розенталя. Щоб приготувати зразок для спостереження під мікроскопом і проведення ретельного аналізу, зразок вимагає попередньої обробки тим або іншим чином, зокрема підфарбовування реактивами.
Автор статті: Галина Цехмістро